HTML

Árva római-egy elhagyott álom

Az 1960-70-80-90-es években a Római part a legjobb kikapcsolódási lehetőséget nyújtotta az egyszerű dolgozó népnek,a természetet.Sokan befektették a pénzüket itt, üdülők, hotelek, kisebb apartmanok nyitották meg kapuikat az ide látogató pihenni vágyó embereknek.De ez lassan már feledésbe merül, hisz az épületeket visszahódítja a természet és az eleinte burjánzó fiatal befektetések elöregedése után a Duna part lassacskán feledésbe merül.Nincs ki tovább vigye az álmot, egy élhető és vidám Római partot.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Római parti mesék IV.

tictac0000 2012.05.30. 18:44

 

 Tovább haladva a Rómain egyszer csak a fák mögül hirtelen előbukkan egy 5 emelet magas nagy teraszos elhagyatott épület.Ez az épület a régi postás üdülő.Sajnos nem sikerült róla régi képeket találnom amikor még tündökölt, de amiket sikerült csinálnom az épületről, azt suttogja hogy régen egy nagy és szépen rendben tartott üdülőkomplexum legfényesebb csillaga volt de sajnos mára már feledésbe merült.

 

 

 

 

A porta barátságos lehetett egykor. A csupa fa tárolók, rekeszek, kulcstartó és társalgó  társaságában az ember nagyon komfortosan érezhette magát, hiszen egy darab természet mindig jól mutat az ember lakásában is.Lent a bedeszkázott nagy üvegablakok miatt nagyon sötét van, és ha körbe nézünk akkor láthatjuk a régmúlt illúzióját.Ez a kép az egyik fogadópult alatti rész, ami mára már cseppet sem hívogató.Sok szemét van lent az alagsorban, régi újságok, szövetek még egy régi szokol rádióra is rábukkantunk.

 

Az egykor világos és napos földszinten bizonyosan sokan megfordultak.Mára már csak a fiatal kamaszgyerekek járnak be néha egy két doboz sörrel meg chips-el, lehet hogy nosztalgiából, egyesek a rongálás kedvéért.

 

egy fényképalbum
ezt a képet ott találtuk

Ezt a régi fényképalbumot a kertben találtam, ott hevert, és már csak ez az egy kép volt benne. A többi szerte szét szóródva sodródott a szél játékának kitéve .A legtöbb kép csoportot ábrázol, boldog gyerekekkel.Sajnos a képek nem a postás üdülőben készültek ,ezét csak ezt a kép képet készítettem.Ha valaki magára ismer akkor kérlek benneteket jelezzétek!Köszönöm

 

 

 

Konyha az egyik emeleten
 
konyhaasztalon felejtett holmik


És most egy olyan képet mutatok ami kicsit vissza hozza azt az élményt mint mikor még volt kinek építeni ezt a konyhát.Az idő "megállt" a dolgok ott maradtak és szépen lassan elfelejtődik minden gyermek kacagás, sírás a lift zaja..amikor még élt a postás üdülő.

 

fürdő









Talán zuhanyzókabin lehetett egy mosdóval egy vécével és még a tükör is ott van a falon.Sajnos nincs benne a képben az egész fürdőszoba de ebből a kis részletéből is látszik a régi szocialista építésmód.Sajnos itt is pereg a vakolat, és már a tükör sem bírja sokáig hogy le ne essen.



 

Ha kilépünk a szobából a látogatók bőven elfértek a tágas folyosón. A ma már lepusztult lépcsőház és folyosón egykor hangosan csattogtak a papucsok mikor egy egy fürdőzni vágyó csörtetett le a lépcsőn, hogy felfrissüljön vagy mikor gyerekek viháncoltak önfeledten ,hisz megtudták szüleiktől hova igyekszik a család... mennek a medencéhez lubickolni.

 

 

Ma így néz ki a gyerekmedence.

 

A szinte új térburkoló és az acélkorlátok szinte egy takarításra várnak és máris használhatóvá válna ismét a "strand". Attól tartok hogyha tovább pusztul az épület és környezete előbb utóbb már nem lesz visszaút, a természet visszahódítja ami az övé.

 

Pedig csak egy-két segítő kéz kéne és máris új pompájában tündökölne az üdülő.Megint hangos lenne, megint élhetne boldogan.

 

 
 
 
 
 
 
 
május 3....érdekes......

 

Ezt az újságot a porta mellett található nagy ebédlő részben találtuk sok más szeméttel együtt.Ez az újság valamiért megragadta a figyelmem.Felvettem hát, belelapoztam olvasgattam pár 89-es hírt és hirtelen rápillantottam valami érdekesre.Május 3-a szerepelt az újság felső sarkában, és május harmadikán látogattuk meg az épületet....csak egy kis cseppet bizarr és furcsa érdekesség...

 

 
 







Talán ezeken a képeken látszik a legjobban hogy milyen jó állapotban van még a korlát és a lépcső.A korláton lévő fa borítás szinte tökéletesen állja az idő vas fogát bár ahhoz képest, hogy 2006 óta nem volt törődve az épülettel elég szépen pusztul.Sajnos hiába húzták fel ezt a monstrumot..nem hitte senki hogy árván, eldobva kell majd végeznie.

 








Ez a kép a legfelső szinten a lift gépházában készült.Tökéletes állapotban nyugszik a szépen bekeretezett tájékoztató táblájával amit valószínűleg még a hetvenes években tettek fel a falra.Mennyi utasa lehetett régen a felvonónak..most csöndben reméli hogy egyszer még olyan hasznosan szorgoskodhat mint régen...6 évvel ezelőtt.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
liftház
Ez a kép a lenti társalgóban készült, itt látszik a legjobban, hogy milyen szépen lambériázott a helyiség.Hmm itt is milyen sok program lehetett régen...meg jó reggelik, ízletes ebédek és kiadós vacsorák.Itt régen volt egy ülőgarnitúra és tévé is.Kis közösségi terület ahol az emberek kicsit együtt lehettek.....most szinte kong az ürességtől a társalgó.
 
Az első emeletre már betették a lábukat a vandálok sajnos nem kímélték az ablakokat a falakat.Nem szól rájuk senki, csak a mellette levő szobában lakó hajléktalan..esetleg..
 
A tetőtér nincs a legjobb állapotban, de szerintem a felette levő átjátszók még mindig funkcionálnak.
 
 
csónakház

 

 
 
első emelet lépcsőház

 

földszinti bejárat porta-ebédlő-társalgó
Kérem ne zavarjanak............................................................................................!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arvaromai.blog.hu/api/trackback/id/tr244555695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása